بهترین سیستم مدیریت محتوا کدام است؟

سیستم‌های مدیریت محتوای بسیاری وجود دارد که هر کدام از نقاط قوت و ضعف خاصی برخوردار هستند و به طور قاطع نمی‌توان گفت که کدام پنل مدیریت محتوا از دیگری برتری دارد. لذا پرسش و پاسخ در این مورد کاری بیهوده است؛ زیرا یکی بهترین سی ام اس را سیستم مدیریت محتوای وردپرس و دیگری دروپال می داند. برخی از این CMSها برای وبلاگ‌ نویسی و برخی برای اداره سایت های چندزبانی مناسب هستند.

به جای طرح این سوال که بهترین سیستم مدیریت محتوا کدام است بهتر است این گونه بیان کنیم که با توجه به هدفی که از طراحی سایت خود دنبال می‌کنیم کدام سی ام اس پاسخگو نیاز ما است؟

با توجه به آنچه گفته شد باید طبق نیاز خود یکی از سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) را انتخاب کنیم. اگرچه برخی از سی ام اس‌ها مانند وردپرس و جوملا از محبوبیت بیشتری برخوردارند؛ اما به طور قطع نمی‌توان آنها را بهترین سیستم مدیریت محتوا در همه زمینه‌ها معرفی کرد. در این مقاله از دکتر وردپرس سعی می‌شود تا تعریفی از CMS ارائه شده و بهترین‌های این حوزه به اختصار توضیح داده شوند.

سیستم مدیریت محتوا

CMS چیست؟

تعریف CMS که مخفف اصطلاح Content Management System است به معنی سیستم مدیریت محتوا یا پنل مدیریت یک سایت است و نرم افزاری است كه  جهت مدیریت ساده و به روزرسانی محتوای وب مورد استفاده قرار می‌گیرد. cms تمامی ابزارهای لازم برای مدیریت یک سایت را دارد. CMS چرخه زندگي يك صفحه وب را از ايجاد و بروزرساني تا انقراض آن در بر مي‌گيرد.در وب سایت‌هایی که با سیستم مدیریت محتوا ایجاد شده اند مطالب ،عکس‌ها و فیلم‌ها را می توان بدون نیاز به علم برنامه نویسی مدیریت کرد. سه نمونه از معروف‌ترین سیستم های مدیریت محتوا که به رسمیت شناخته شده اند عبارتند از:جوملا،وردپرس و دروپال.

انواع سیستم مدیریت محتوا:

1.سیستم مدیریت محتوا متن باز یا منبع باز( open source CMS )

CMS های متن باز یا منبع باز سیستم های مدیریت محتوایی هستند که دسترسی به کدهای آن‌ها برای عموم افراد به صورت رایگان امکان پذیر است. این دسته از نرم افزارها به صورت رایگان در بازار موجود است و از انواع آن می‌توان به نرم افزارهای وردپرس، جوملا، دروپال و … اشاره کرد. امکانات ابتدایی این سی ام اس ها محدود است و برای توسعه سایت و افزایش امکانات لازم است از افزونه‌ها و ماژول‌ها استفاده کنید که برای انجام این کار نیاز به دانش برنامه نویسی دارید و یا اینکه باید از یک طراح سایت کمک بگیرید. یکی از معایب این سیستم ها ضعف امنیتی است که آن‌ها در برابر حملات هکرها قرار می‌دهد و نیاز به بروزرسانی مداوم دارد. معروف‌ترین CMS متن باز وردپرس است.

2.سیستم مدیریت محتوا اختصاصی( proprietary CMS )

کدنویسی و برنامه نویسی سیستم‌های مدیریت محتوای اختصاصی از پایه توسط یک شرکت انجام می شود و کد منبع سایت در اختیار عموم قرار نمی‌گیرد.در نتیجه این CMSها نسبت به CMSهای متن باز از امنیت بیشتر و انعطاف پذیری بیشتری برای طراحی سایت برخوردارند. البته ذکر این نکته هم ضروری است که اختصاصی بودن CMS به تنهایی دلیلی بر امنیت بالای آن نمی‌شود و حتی در مواردی ممکن است یک کد اختصاصی بسیار آسیپ پذیرتر از سیستم‌های مدیریت محتوای رایگان عمل کند. سطح امنیتی کدها بستگی مستقیم به دانش و تجربه تیم توسعه دهنده و رعایت نکات ایمنی از طرف تیم مدیریتی سایت دارد. در کنار ویژگی‌هایی مانند امنیت و سرعت که در یک CMS اختصاصی مورد توجه است فاکتورهای دیگری نیز باید در طراحی وب سایت در نظر گرفته شود. از مهمترین معایب این سیستم‌ها می‌توان به هزینه بالا و زمان طولانی برای طراحی سایت اشاره کرد. سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی بیشتر برای طراحی وب سایت‌های فروشگاه اینترنتی،سازمان‌های دولتی و سایت‌های خبری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

با توجه به آنچه در بالا ذکر شد به معرفی انواع پنل مدیریت محتوا و نقاط قوت و ضعف هر یک می‌پردازیم:

 

1. وردپرس (WordPress)

سیستم مدیریت محتوا وردپرس

WordPress یک سیستم مدیریت محتوا است که بیشتر برای راه اندازی سایت‌ها و وبلاگ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در گذشته یک CMS رایگان برای وبلاگ نویسان محسوب می‌شد که امکانات خوبی را برای کاربران خود فراهم می‌کرد و سپس رفته رفته به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا یا نرم افزار متن باز شناخته شد. وردپرس یک سامانه متن باز رایگان است که با زبان برنامه نویسی پی اچ پی( PHP ) نوشته شده است.

هزاران قالب برای وردپرس وجود دارد. طراحان و برنامه نویسان بسیاری درحال توسعه ویجت‌ها و پلاگین‌های آن هستند. جامعه آماری وردپرس بالا است و این بدین معنی است که آن‌ها می‌خواهند راهنمایی و کد را به اشتراک بگذارند و به شما کمک کنند تا وب سایت کسب و کاری قدرتمند را ایجاد کنید.

در ایران در طراحی سایت‌ها بیشتر از وردپرس استفاده می‌شود یکی از دلایل محبوبیت این نرم افزار مدیریت آسان است و با یک آموزش ساده می‌توان سایت خود را مدیریت کرد در حالیکه بسیاری از سامانه‌های مدیریت محتوا به خصوص آن‌هایی که از شهرت کمتری برخوردارند بسیار پیچیده اند و استفاده از آن‌ها نیاز به دانش بیشتری در این زمینه دارد.

یکی دیگر از دلایل محبوبیت وردپرس سیستم فروشگاه ساز ووکامرس می‌باشد که امکان راه اندازی یک فروشگاه در کنار وب سایت را فراهم می‌کند. فروشگاه ساز ووکامرس یک افزونه وردپرسی است که حدود 33% فروشگاه‌های اینترنتی در جهان، ووکامرس را به عنوان فروشگاه ساز خود انتخاب کرده اند.

نقاط قوت وردپرس:

  • جامعه ی آماری گسترده به همراه منابع آموزشی بسیار
  • مدیریت آسان و کاهش چشمگیر هزینه‌ها
  • دارای محیطی کاربرپسند با بیشترین افزونه
  • سئو عالی و بهینه سازی شده

نقاط ضعف وردپرس:

  • امنیت پایین با وجود بروز‌‌رسانی‌های گوناگون
  • عدم پشتیبانی رسمی
  • محدودیت در ایجاد سایت‌های با امکانات سفارشی
  • احتمال از دست رفتن داده‌ها و ایرادهایی در طرح و قالب‌های اختصاصی با بروزرسانی وردپرس
  • تداخل پلاگین‌های رایگان و از کار افتادن بخشی از سایت

2. جوملا( Joomla )

سیستم مدیریت محتوای جوملا

اولین نسخه توسعه داده شده Joomla ، مامبو نام داشت که در سال 2005 منتشر شد. جوملا یکی از پرطرفدارترین سیستم‌های مدیریت محتوایی است که در سال‌های اخیر کاربران بسیاری را به سمت خود کشیده است. جوملا، یک سیستم مدیریت محتوا باز و متنی است که جهت منتشر کردن محتوای وب مورد استفاده قرار می‌گیرد و با زبان برنامه نویسی پی اچ پی( PHP ) نوشته شده است و در مقایسه با وردپرس پاسخگوی هر نوع سایتی ( از وبلاگ گرفته تا سایت‌های بزرگ ) است.

این CMS رایگان و به راحتی در دسترس همگان است. استفاده از جوملا نیازمند فراگیری دانش برنامه نویسی نیست و کار با آن بسیار ساده است به گونه ای که کاربران مبتدی و متوسط با دانش مقدماتی پردازش متن می‌توانند یک سایت مبتنی بر جوملا را مدیریت کنند.

جوملا دارای امکانات گسترده است و برخورداری از یک بستر مناسب برای توسعه موجب شده هزاران افزونه برای آن ساخته شود. وجود قالب‌های زیبا و پیشرفته موجب زیبایی و تنوع سایت‌های استفاده کننده از آن شده است.

امنیت این سیستم در سطح بالایی قرار دارد و کاربران مبتدی از پشتیبانی فراوانی برخوردارند. جوملا یکی از برترین سیستم‌های تراز اول دنیا محسوب می‌شود.

نقاط قوت جوملا:

  • نصب و راه اندازی آسان
  • منطبق با استانداردهای موتور جستجو
  • امکان راه اندازی انواع سایت فروشگاهی، آگهی، مذهبی و ….
  • در دسترس بودن تمامی منو‌ها و امکانات مدیریتی
  • قابلیت استفاده از پلاگین‌ها و کامپوننت‌ها علاوه بر ماژول‌ها
  • اکستنشن‌های متعدد و کاربردی

نقاط ضعف جوملا:

  • پیچیدگی برای طراحی سایت‌های ساده و ابتدایی
  • ناسازگاری افزونه‌های جوملا
  • کمبود قالب‌های قوی در مقایسه با سایر سیستم‌های مدیریت محتوا
  • دارا نبودن محیطی کاربرپسند با وجود کنترل پنل قدرتمند

3. دروپال ( Drupal )

سیستم مدیریت محتوا دروپال

دروپال همانند وردپرس و جوملا یک سیستم مدیریت محتوا رایگان است که با زبان برنامه نویسی پی اچ پی نوشته شده است. Drupal یک سیستم مدیریت محتوای بزرگ و همه منظوره برای سیستم‌های نشر اجتماعی است. در مقایسه با دو سیستم قبلی کمی پیچیده تر است و کار با آن نیازمند استخدام یک برنامه نویس یا توسعه دهنده وب است. دروپال با وجود پیچیدگی توجه بسیاری از افراد، خصوصا حرفه ای ترها را به خود جلب کرده است.

این سیستم قابلیت‌های بسیاری دارد اما برترین قابلیت آن سرعت بالای بارگذاری صفحات و زمان سریع پاسخگویی به آن است. با توجه به اینکه قالب‌های آماده دروپال بسیار کمتر از وردپرس و جوملا است و ساختن قالب‌های اختصاصی برای آن کار راحتی نیست، استفاده از آن به افراد مبتدی توصیه نمی‌شود. سرعت خوب، توسعه پذیری عالی،امنیت بالا و پشتیبانی قوی از جمله دلایلی است که شرکت‌های بزرگ، شبکه‌های اجتماعی ، سایت‌های آپلود و سایت‌های خبری به دروپال روی آورده‌ اند.

یکی از معروفترین مثال‌هایی که با سی ام اس دروپال ساخته شده است وب سایت کاخ سفید است.

نقاط قوت دروپال:

  • امنیت بالا و پشتیبانی کمپانی‌های بزرگ از این سی ام اس حتی به صورت زنده
  • تسهیل نشر مطالب آموزشی و نحوه استفاده از ابزار با وجود جامعه آماری گسترده
  • مقرون به صرفه بودن هزینه‌های طراحی سایت
  • امکان راه اندازی هر سایتی با وجود بیش از 6000 ماژول

نقاط ضعف دروپال:

  • پیچیدگی قالب دهی سیستم
  • عدم وجود تم‌های با کیفیت بالا در مقایسه با سی ام اس‌های دیگر
  • مناسب نبودن برای سایت‌های ساده و کاربران مبتدی
  • شباهت‌های فراوان بین سایت‌های ساخته شده با این سیستم مدیریت محتوا

 

4. مجنتو( Magento )

سیسنم مدیریت محتوا مجنتو

مجنتو یکی از سیستم‌های مدیریت محتوا متن باز و مخصوص تجارت الکترونیک است. اولین نسخه این نرم افزار در سال 2008منتشر شد. magento یکی از محبوب‌ترین پلت فرم‌های فروشگاهی است که حدود 200هزار فروشگاه کسب و کار آنلاین خود را به آن سپرده اند. مجنتو امکان ایجاد یک فروشگاه اینترنتی با درگاه پرداخت آنلاین و خرید پستی را برای کاربران به ارمغان می‌آورد. سایت‌های بسیاری از جمله  سایت‌های فروشگاهی، کتابخانه‌های مجازی، فروش فیلم و موسیقی و… از این سیستم استفاده می‌کنند.

یکی از ویژگی‌های مجنتو وجود هزاران توسعه دهنده برای نوشتن افزونه‌ها و طراحان حرفه‌ای برای تولید قالب‌های آن در سرتاسر جهان است. یکی دیگر از ویژگی‌های جذاب این سی ام اس چند زبانه کردن آن است که امکان فروش محصولات را به صورت بین المللی می‌دهد.

امروزه برندهای معروفی همچون: نایک، آدیداس، سامسونگ و نوکیا از این سیستم استفاده می‌کنند. در حال حاضر دو نسخه از این نرم افزار منتشر شده است: اپن سورس و نسخه شرکتی که برای فعالسازی باید لایسنس آن را تهیه کرد.

نقاط قوت مجنتو:

  • انعطاف پذیری و جامعه کاربری قوی
  • دارای قالب‌های رایگان
  • قابلیت ساخت فروشگاه‌های آنلاین
  • سئو عالی و پشتیبانی جامع
  • امنیت بالا و بروزرسانی‌های متعدد

نقاط ضعف مجنتو:

  • رایگان نبودن نسخه حرفه ای
  • دارا نبودن پنلی کاربرپسند
  • تجربه کاربری نسبتا سخت و پیچیده

5. دیتالایف( Datalife )

سیستم مدیریت محتوا دیتالایف

دیتالایف یک سیستم مدیریت محتوای فارسی است که با زبان برنامه نویسی پی اچ پی( PHP ) نوشته شده است و برای ساخت پورتال و انجمن مورد استفاده قرار می‌گیرد. دیتالایف دارای امنیت بالا است ولی از نظر گرافیک بالای قالب‌ها (سرعت پایین لود) و تنوع کم از دید بسیاری از مردم دور مانده است. Datalife دارای کنترل پنل زیبا و قابلیت‌های جذاب مانند: قرار دادن برچسب اتوماتیک روی عکس و فیلم است. این سیستم کاملا رایگان بوده اما قالب‌های کمی دارد که درآینده توسعه خواهد یافت.

این نرم افزار قوی توسط یک تیم ماهر روسیه ای نوشته و به دنیای بزرگ شبکه اتباطی عرضه شده است. یکی از ویژگی‌های برجسته و بارز این سیستم انعطاف پذیری بالای آن است که امکان تبدیل وب سایت را از یک پورتال ساده به وب هاستینگ، فروشگاه اینترنتی و … می‌دهد. دیتالایف برخلاف ظاهر ساده ای که دارد دارای محتوایی پیچیده و حرفه ای است اما کار با آن ساده است و نیاز به دانش پییشرفته ندارد و حتی کسانی که سررشته ای از برنامه نویسی ندارند نیز می‌توانند از این سیستم استفاده کنند.

سایت‌های مختلفی از سیستم مدیریت محتوای دیتالایف انجین استفاده می‌کنند که از معروف ترین آن‌ها می‌توان به سایت‌های زیر اشاره کرد:

  1. سافت 98
  2. پاتوق یو
  3. اپراتک

نقاط قوت دیتالایف:

  • سئوی فوق العاده قوی و ایندکس شدن سریع مطالب در گوگل
  • دارا بودن رابط کاربری زیبا، عالی و کاربرپسند
  • قدرت مانور و انعطاف پذیری بالای آن برای سفارشی سازی سایت
  • محتوای پیشرفته و حرفه ای و به روز
  • سبک بودن سیستم و سرعت بالای آن

نقاط ضعف دیتالایف:

  • کمبود قالب‌های آماده
  • مشکل در ادیتور قالب
  • کمبود نیروهای متخصص و پشتیبان
  • عدم تنوع ماژول
  • جامعه آماری پایین

نتیجه گیری: بهترین سیستم مدیریت محتوا کدام است؟

مطمئنا همه افرادی که از یک سیستم مدیریت محتوا استفاده می‌کنند آن را بهترین معرفی می‌کنند اما قبل از تصمیم گیری در مورد بهترین سیستم باید هدف از پروژه آنلاین برنامه ریزی شده خود را تعریف کنید و مطابق با نیازهای خود یکی از سی ام اس‌ها را انتخاب کنید. از آنجایی که این نیازها و عملکردها از کاربر تا کاربر متفاوت است، تنها مقایسه مستقیم مفید است. از جداول مقایسه استفاده کنید تا بدانید که کدام نوع نرم افزار مناسب ترین راه حل را ارائه داده است و سیستم‌های مورد نیاز برای عملیات روان را فراهم کرده است.

اگر به دنبال راه اندازی یک وب سایت شخصی و یا یک وب سایت ساده برای کسب و کار کوچک هستید، وردپرس بهترین انتخاب است.

اگر به دنبال طراحی سایتی هستید که معتقدید به سرعت رشد خواهد کرد و به امکانات گسترده ای نیاز پیدا می‌کنید، دروپال می‌تواند نیاز شما را برآورده کند.

اگر به دنبال فعالیت در زمینه شبکه‌های اجتماعی یا تجارت الکترونیک هستید، جوملا انتخاب مناسبی است.

دیدگاه شخصی:

شاید مطرح کردن نظر شخصی در یک مقاله علمی جایگاهی نداشته باشد اما گفتن آن ممکن است به برخی افراد در انتخاب کمک کند و خالی از لطف نباشد. صادقانه می‌گویم انتخاب من وردپرس است. سایتی که هم اکنون در حال مطالعه آن هستید برپایه وردپرس کار می‌کند. افزودن محتوای جدید به وردپرس بسیار ساده است و شما می‌توانید با استفاده از هزاران پلاگین و تم رایگان بدون دانستن سی اس اس(…) و اچ تی ام ال(…) یا هر زبان برنامه نویسی دیگری هر نوع تغییری که نیاز دارید در سایت اعمال کنید. اگر تازه کار هستید پیشنهاد من به شما وردپرس است ممکن است شما برای همیشه کاربر وردپرس باقی بمانید.

درنهایت این شما هستید که قرار است از این سایت‌ها استفاده کنید پس نگران نباشید که در سایت‌های دیگر نوشته اند که فلان سیستم بر دیگری برتری دارد.

اگر تجربه کار با هریک از سیستم‌های مدیریت محتوا را دارید خوشحال می‌شویم دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.