انواع بیماری‌های نشیمنگاهی و درمان آنها

انواع بیماری­های نشیمنگاهی همچون، بواسیر، شقاق، زیگیل تناسلی و کیست مویی بیماری­های آزاردهنده‌ای هستند که مبتلایان به آن­ها را راحت نمی­گذارند. در این مقاله سعی داریم به صورت مختصر در مور برخی از بیماری­­های نشیمنگاهی و راه­های درمان آنها بحثی داشته باشیم. پس اگر از این بیماری­ها رنج می­برید یا اینکه قصد دارید در مورد این بیماری­ها تحقیقی انجام دهید این چند سطر را با ما همراهی کنید.

بیماری مزمن و دردناک بواسیر یا همان هموروئید چیست؟

بواسیر یکی از بیماری‌های نشیمنگاهی است که عبارت است از گشادشدن سیاهرگ‌ها در مقعد و راست‌روده. رگ‌های وریدی وظیفه‌ی کنترل مدفوع را بر عهده‌دارند و زمانی که این رگ‌ها دچار مشکل می‌شوند، ملتهب یا متورم می‌شوند و بواسیر به وجود می‌آید. بواسیر به‌طورکلی به دودسته‌ی بواسیر داخلی و بواسیر خارجی تقسیم می‌شود.

علائم و نشانه‌های وجود بیماری‌ نشیمنگاهی بواسیر چیست؟

همه‌ی بیماری‌ها علائم و نشانه‌های خاص خود را برای تشخیص دارند. اگر این علائم زود تشخیص داده شود، روند درمان بواسیر راحتتر انجام می شود. از مهم‌ترین علائم بواسیر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خون‌ریزی: اگر به دنبال اجابت مزاج خود برای مدت کوتاهی چند قطره خون مشاهده کردید، یا اینکه در اجابت مزاج رگه‌های خونی وجود داشت. ممکن است بواسیر داشته باشید.
  • التهاب و تورم: همان‌طور که در ابتدا هم گفته شد التهاب و تورم نیز یکی دیگر از نشانه‌های بواسیر است
  • درد:‌ احساس درد، ترشح‌های مخاطی شکل بعد از اجابت مزاج
  • مشکلات راست‌روده:‌ پس از اجابت مزاج حس می‌کنید راست‌روده به‌خوبی تخلیه نشده است

این‌ها برخی از علائمی هستند که بهتر است در هنگام مشاهده‌ی آن‌ها سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

چطور تورم ناشی از بواسیر را از بین ببریم؟

پیشنهاد ما برای از بین بردن التهاب ناشی از این بیماری نشیمنگاهی استفاده از سرکه‌ی سیب است. سرکه‌ی سیب می‌تواند تورم و خارش ناشی از بواسیر را کاهش دهد. توصیه می‌شود از سرکه‌ی سیب خالص استفاده کنید، چون قوی‌تر است.

شقاق یا فیشر

شقاق یا فیشر

شقاق را که با نام علمی فیشر می‌شناسند از جمله بیماری‌های نشیمنگاهی که حاصل یک ترک یا پارگی دیواره‌ی پوشش داخلی بدن یا سطوح خارجی پوست است . برخی این بیماری نشیمنگاهی را با برش اشتباه می‌گیرند. اگر درمان شقاق جدی گرفته نشود، باعث آسیب‌های جدی به قسمت زیرین پوست می‌شود. علت شقاق کشش دیواره است که باعث ازهم‌گسیختگی پوست شده و این از هم گسیختگی، این عوامل دردناک را به وجود می‌آورد.

حال اگر این ترک یا پارگی در دیواره‌ی در انتهای درونی کانال مقعد ایجاد شود، شقاق یا فیشر مقعد نامیده می‌شود. فیشر را گاها با بواسیر اشتباه می‌گیرند در صورتی که این دو کاملا باهم متفاوت‌اند.

شقاق مقعد با ایجاد شکاف در بافت پوششی نرم و مرطوب (مخاط) قسمت انتهایی کانال مقعد به وجود می‌آید که باید سریع درمان شود؛ چون در غیر این صورت به‌صورت عمقی‌تر تمام ضخامت مخاط مقعد را درگیر می‌کند. شقاق یا فیشر مقعد ممکن است در دو گروه زن یا مرد رخ دهد. ناگفته نماند زنان پس از زایمان و در افراد مبتلا به بیماری کرون بیشتر در معرض شقاق مقعد هستند. رده سنی که با این بیماری در گیر میشوند بیماران زیر یک سال نوجوانان و میان‌سالان هستند.

کیست مویی

کیست مویی

کیست مویی که اصطلاحا به آن کیست پیلونیدال یا سینوس پیلونیدال می­گویند، یکی از انواع بیماری­های نشیمنگاهی است که در قسمت پایین کمر به وجود می‌آید. کیست مویی به شکل یک منفذ پوستی کوچک پیداشده و گاها چیزی شبیه یک فرورفتگی است که درون آن مو پیچیده شد.

بیماری پیلونیدی نوعی عفونت‌های پوستی است که در بین گونه‌های باسن و اغلب در انتهای بالا باسن اتفاق می‌افتد. این کیست یا آبسه معمولاً می‌توان در انتهایی‌ترین نقطه ستون فقرات دید. این کیست مستعد عفونت است ، بهتر است در مراحل اولیه درمان کیست مویی انجام شود. به عقب انداختن درمان باعث بزرگ تر و عفونی شدن کیست میشود. هر دو جنس زن و مرد به این بیماری عفونی مبتلا می‌شوند ولی در مردان شایع‌تر است. عفونت کیست معمولاً در اوایل سن 18 تا 40 سالگی آغاز می‌شود. بیشترین رده سنی که به این بیماری مبتلا می‌شوند را می‌توان در بین افراد 16 تا 26 ساله دید. طبق آمار گرفته شده، از هر 100 هزار نفر 26 نفر به این بیماری مبتلا می‌شوند.فیستول

فیستول یا ناسور نامی است که در علم پزشکی به آن گفته می‌شود. این بیماری نشیمنگاهی که حاصل ارتباط نامتعادل و غیرعادی به‌صورت یک لوله، بین اندام‌ها و یا رگی که دارای بافت پوششی است ایجاد می­شود. فیستول را می‌توان در بخش‌های خاصی از بدن یافت؛ اما گفتنی است که جایگاه اصلی رشد فیستول مقعد است. طبق گزارش طبقه‌بندی سازمان جهانی بهداشت این بیماری می‌تواند در محدوده چشم، در سیستم گردش خون، سیستم تنفسی، در سیستم گوارشی، سیستم ماهیچه‌ای، در سیستم ادراری تناسلی و به علت بیماری‌های مادرزادی به وجود آید. فیستول مقعدی در اطراف روده بزرگ و در نزدیکی مقعد غده‌هایی به وجود می­آورد. در صورت عدم درمان فیستول، با ترشح موادی سلامت بدن را تهدید می‌کند. ترشحات فیستول به داخل روده‌ی بزرگ وارد می‌شود. اگر دهانه آنها بسته شوند، باعث عفونت غدد می‌شود. گفتنی است که هر آبسه‌ای نمی‌تواند سبب ایجاد فیستول شود.

زگیل تناسلی

زگیل تناسلی یا کوندیلوما آکومیناتا که می‌توان آن را به‌عنوان یکی از همه‌گیرترین بیماری‌های آمیزشی در جهان نام برد. باید ذکر کنیم که زگیل تناسلی با تب‌خال دستگاه تناسلی فرق دارد. تب‌خال تناسلی هم‌خانواده ویروس  تب‌خال صورت است. اکثر زگیل‌های تناسلی بسیار ریز هستند و به‌راحتی دیده نمی‌شوند؛ اما اکثر اوقات جمع شده و در دسته‌های کوچک نشان داده می‌شوند.

مکان رشد زگیل تناسلی روی سطح خارجی ولو یا دیواره‌های داخلی واژن و نیز ناحیه بین مقعد و واژن و روی سطح دهانه رحم (سرویکس) است. در مردان، می‌توان آن را در نوک آلت تناسلی یا در طول بدنه آن یا روی سطح کیسه بیضه و نیز مقعد ببینید. زگیل تناسلی به‌صورت برجستگی‌های کوچک یا حتی گوشتی که به رنگ پوست یا کم‌رنگ‌تر یا پررنگ‌تر دیده می‌شود؛ سطح آنها ممکن است صاف یا کمی زبر باشد. حتی گاهی اوقات می‌توانند با پیوستن باهم دیگر چیزی شبیه به گل‌کلم را تشکیل دهند. درصورت عدم درمان زگیل مقعدی گسترش و بزرگ شدن زگیل ها حتمی است.

آبسه انورکتال یا آبسه مقعدی

آبسه انورکتال یا آبسه مقعدی با بسته شدن غده‌هایی‌ در اطراف مقعد به وجود می‌آید. این بیماری نشیمنگاهی که با بسته شدن دهانه این غده‌ها به عفونت و تورم و التهاب را ناشی شده و حاوی چرک خواهد شد. در اثر تجمع چرک ناشی‌ از عفونت این غده‌ها آبسه انورکتال یا آبسه مقعدی رشد می‌کند.

ممکن است چرک آبسه به قسمت‌های عمیق‌تر نفوذ کرده و انواع آبسه‌های مقعدی عمیق‌تر را به وجود آورد که این حالت بیمار در نشستن و راه رفتن دچار مشکل می‌شود. گاهی با باز شدن دهانه پوست اطراف مقعد از آن چرک و خون خارج می‌شود. در این صورت درد بیمار در این حالت برای مدتی‌ کمتر می‌شود.

علائم آبسه مقعدی چیست؟ 

abse

  • درد شدید در لبه مقعد
  • قرمزی و التهاب بافت‌های اطراف مقعد
  • ورم در لب مقعد
  • تب‌ در مورد آبسه‌های عمیق‌تر

روش‌های درمان:

جراحی تنها راه درمان آبسه مقعدی است. به این شکل که با جراحی باز کردن و تخلیه آبسه انجام می‌شود. این عمل با توجه به شرایط بیماری به‌صورت موضعی یا بیهوشی صورت می‌گیرد.

درمان‌های جانبی که می‌توان برای این بیماری نشیمنگاهی در نظر گرفت نشستن در لگن یا وان آب گرم و داشتن بهداشت مقعدی است.

امتیاز شما برای این مقاله
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.